Parlem de Coeducació Transformadora, entesa com la suma dels principis de la coeducació – que parteix de la igualtat de gènere i la no discriminació educativa per raó del sexe – i de l’educació per la justícia global – que promou una consciència crítica per les causes que generen desigualtats i conflictes en el món i dona eines per una acció transformadora.
Amb aquest marc, l’objectiu de les jornades és implicar diferents agents de l’àmbit educatiu i del tercer sector, intercanviant experiències i generant espais de reflexió a partir de tres blocs temàtics:
- Feminismes diversos i educació; la mirada decolonial des del sud global
- Joves, tecnologies i activisme; La tecnologia com a eina de transformació social.
- Els mandats de la masculinitat patriarcal; com qüestionar-los des de les masculinitats dissidents.
Aquesta activitat s’emmarca en el projecte Joves i Comunitats mobilitzades per una vida lliure de violències masclistes en agrupació entre Fundació Intered i la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere (PUCVG), i finançat per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.
Inscriu-t'hi
Programa
Dimecres 5 de juliol | 18h – 20h
Jornades moderades per Marta Molina, periodista independent, especialitzada en la cobertura de moviments socials, Resistències indígenes i moviments de resistència noviolenta.
→ Ponències per part de tres expertes de cadascuna de les temàtica presentades.
→ Cada ponència tindrà una durada de 30 minuts, seguit de 30 minuts de preguntes.
→ La jornada tindrà una durada de 2 h en total.
Feminismes diversos i educació
Sara Alvarez Medrano, Maya K’iche’
de Guatemala
Terapeuta social amb enfocament comunitari, intergeneracional, ancestral, sistèmic. Facilitadora i assessora amb experiència a crear metodologies emancipatòries i estratègies de formació-sanació-sistematització i accions col·lectives per al bon viure.
Joves, tecnologies i activisme
Ona,
de Dones Tech
Activista dels drets humans a diferents camps, tant a internet com als carrers. Treballa per la necessitat d’habitar internet de manera lliure i segura per a tothom des del feminisme i les lluites LGBTIQ+. Juntament amb altres entitats, Dones Tech posa a disposició una línia feminista d’atenció i suport davant les violències digitals. Pots contactar a través de la web https://fembloc.cat/.
Els mandats de la masculinitat patriarcal
Rafa Soto,
de AHIGE ANDALUCÍA
Treballador Social, Màster en Intervenció en violència de gènere i avi. Treballa per al canvi dels homes amb enfocament integral de gènere i donant prioritat a les eines vivencials i creatives.
Dijous 6 de juliol | 18h – 20h
Jornades dinamitzades per Yaneli García Ríos, Otra Escuela. Facilitadora i dissenyadora de tallers per a la intervenció social en l’àrea educativa i comunitària, amb perspectiva de gènere, resolució positiva de conflictes, intel·ligències múltiples, arts de participació, jocs cooperatius i formació.
Enfocament metodologic
La nostra metodologia es basa en l’enfocament socioafectiu que consisteix a vivenciar en la pròpia pell la situació que es vol treballar per a així tenir una experiència en primera persona que ens permeti entendre i sentir el que estem treballant. L’aprenentatge sorgeix a partir de la pròpia experiència de les participants, arribant a una comprensió integrada dels conceptes. Aquesta metodologia està basada en els processos de grup i en l’aprenentatge participatiu, actiu i transformador.
* Les persones que s’hagin inscrit a aquesta sessió cal que portin retoladors, folis i bolígraf.
Primera part: experiències inspiradores
Compartirem experiències inspiradors d’entitats i centres educatius. Cada experiència tindrà una durada de 10 minuts. La presentació és lliure i a l’estil de cada entitat, col·lectiu i/o persona.
· Projecte CarMiA
AHIGE – Homes Igualitaris
· Recerca La Coeducació a Catalunya
Grup de recerca d’Educació i Gènere – UAB
· Programa XAJI
Xarxa Activa de Jovent per la Igualtat
· Apropem feminismes a les aules
Fundació Akwaba
Segona part:
Consistirà a dividir el gran grup en taules de treball, convidant-los a reflexionar sobre els desafiaments, pors i emocions que van travessar els processos que van compartir. Cada taula de Treball correspon a un dels eixos temàtics de les jornades.
Ponents
Marta Molina
Periodista independent, especialitzada en la cobertura de moviments socials, Resistències indígenes i moviments de resistència noviolenta.
Sara Alvarez Maya K’iche’ de Guatemala
Terapeuta social amb enfocament comunitari, intergeneracional, ancestral, sistèmic. Facilitadora i assessora amb experiència a crear metodologies emancipatòries i estratègies de formació-sanació-sistematització i accions col·lectives per al bon viure.
Ona
Col·laboradora de l’entitat Dones Tech i activista dels drets humans a diferents camps, tant a internet com als carrers. Treballa per la necessitat d’habitar internet de manera lliure i segura per a tothom des del feminisme i les lluites LGBTIQ+. Juntament amb altres entitats, Dones Tech posa a disposició una línia feminista d’atenció i suport davant les violències digitals. pots contactar a través de la web https://fembloc.cat/.
Rafa Soto
Activista de AHIGE Andalucía. Treballador Social, Màster en Intervenció en violència de gènere i avi. Treballa per al canvi dels homes amb enfocament integral de gènere i donant prioritat a les eines vivencials i creatives.
Yaneli García Ríos
Membre de l’organització la Otra Escuela. Facilitadora i dissenyadora de tallers per a la intervenció social en l’àrea educativa i comunitària, amb perspectiva de gènere, resolució positiva de conflictes, intel·ligències múltiples, arts de participació, jocs cooperatius i formació.