Com deia Arcadi Oliveres “estem obligats a no perdre mai l’esperança”, per això, des del programa Joves i Comunitats per a la Coeducació Transformadora les joves tenen un rol actiu en tots els processos d’aprenentatge i mobilització, sent elles les protagonistes del canvi social.
Aquesta ha sigut la premissa per engegar l’activitat d’Intercanvi d’experiències entre joves de Sant Celoni i Honduras (Colòmbia), que hem dut a terme juntament amb Otra Escuela, una entitat Colombiana amb seu a Espanya, que treballa per la Cultura de Pau a través de l’art i el joc. Per a fer-ho, hem comptat amb la participació de l’alumnat de la Institución educativa Nuevo Horizonte de Honduras, Colòmbia, i l’alumnat de 4t d’ESO de l’Institut Escola Pallerola de Sant Celoni, Catalunya.
L’activitat ha permès teixir vincles entre joves de diferents contextos i realitats amb la finalitat que les joves puguin intercanviar reflexions, vivències i sabers entorn de les violències masclistes (directes, estructurals i culturals) en cada territori i plantejar formes individuals i col·lectives alternatives de fer-los front.
A partir de vídeos curts gravats amb el mòbil i una gravadora de veu, les joves van compartir les seves mirades sobre el seu territori, el seu dia a dia a l’escola, els seus llocs preferits del lloc on viuen, així com malestars o situacions de violència que pateixen i volen visibilitzar.
A través d’aquest vídeo les joves protagonistes de l’activitat expliquen com ha sigut el procés de treball i quins aprenentatges s’emporten de l’experiència.
Una experiència que ha inspirat a joves de dos territoris amb la capacitat rotunda i contundent de seguir inspirant-se a través de les seves realitats i històries.
Diana, Educadora a Otra Escuela Colòmbia