II Jornades de Coeducació Transformadora

De l'arrel

a la subversió

Parlem d’educació, pedagogies feministes i justícia global

II Jornades de Coeducació Transformadora

De l'arrel

a la subversió

Parlem d’educació, pedagogies feministes i justícia global

Convent de San Agustí | Barcelona
7 i 8 de maig

Amb aquestes jornades volem qüestionar el model de sistema educatiu actual i les múltiples formes en las que emergeixen les desigualtats als centres educatius, per tal d’avançar cap a polítiques educatives realment transformadores.

Des de Coeducació Transformadora entenem que el sistema educatiu no està aïllat de la resta del món i, per tant, està immers en diferents sistemes de dominació i poder (patriarcals, colonials, capitalista, de classe) que provoquen desigualtats i violències. Si bé els centres educatius haurien de representar espais de benestar, aquestes dinàmiques socials condicionen les experiències i pràctiques educatives, dificultant l’accés a una educació crítica, feminista, antiracista i accessible per a totes les persones independentment de la seva classe social, identitat, origen, religió i/o orientació sexual.
Aquestes jornades son un espai de trobada i diàleg entre docents, joves, entitats, activistes i expertes en educació que amb la seva tasca diaria posen un granet de sorra per a construir una Coeducació Transformadora i feminista, subvertint les lògiques de dominació cap a una justícia global per a totes. Partint d’aquest marc, ens proposem:

  • — Identificar els mecanismes que desencadenen desigualtats i violències en espais educatius tant del Nord com del Sud Global.
  • — Qüestionar els privilegis i rols de poder dins la comunitat educativa des d’una perspectiva interseccional.
  • — Generar espais de diàleg entre les joves, famílies i professorat per escoltar les seves necessitats i reclamacions, i establir accions concretes.

A més a més, juntes, elaborarem un full de ruta dirigit a les autoritats educatives per incorporar les nostres demandes a les polítiques educatives de centre.

Si formes part d’un centre educatiu o la teva feina té a veure amb l’educació i la justícia global, aquestes jornades són per a tu!

Inscriu-t'hi

La inscripció comprèn l’accés a les jornades del dimecres 7 de maig amb opció a assistir a la presentació de la recerca “Benestar i malestar a l’escola” programada pel 8 de maig a les 10h.

Els tallers vivencials del 8 de maig estan dirigits específicament a alumnat i professorat de centres educatius. Si vols participar amb el teu centre educatiu o necessites més informació, consulta a: emilio.romero@intered.org.

Aquestes jornades compten amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i no tenen cost per a les participants.

Programa

Dimecres 7 de maig | 9h15 – 17h

9:30 – 10:00

INSCRIPCIONS

10:00 – 10:15

BENVINGUDA a càrrec de l’equip Coeducació Transformadora

Espectacle poètic
a càrrec d’Adriana Bertrán

TAULA RODONA: Subvertim el relat educatiu amb pedagogies crítiques i transformadore

Identifiquem els mecanismes educatius hegemònics desencadenants de desigualtats i violències en les aules i barris de Catalunya des d’una perspectiva anticapitalista i interseccional.

Modera: Grup de Recerca Educació i Gènere (UAB)

de 10:30 a 12h

10:30 – 10:55

Aina Tarabini – Desigualtats educatives i justícia social: una mirada crítica

10:55 – 11:20

Teo Pardo – Anàlisi de les violències vinculades al gènere al sistema educatiu i què pot aportar una mirada transfeminista a l’educació

11:20 – 11:45

Ainhoa Nadia Douhaibi Arrazola – L’escola dins de la geografies del racisme institucionalitzat

11:45 – 12:00

Espai de preguntes i diàlegs

12:00 -12:30

PAUSA CAFÈ

TAULA D’EXPERIÈNCIES EDUCATIVES TRANSFORMADORES

Propostes coeducatives subversives. Des de l’arrel a les perifèries!

Modera: Itsasne Gaubeca Vidorreta (Gogara)

de 12:30 a 14h

12:30 – 12:45

AFFAC – Experiències educatives des de les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya

12:45 – 13:00

Federació casals de joves catalunya – Educar en Participació, una assignatura pendent. A càrrec de Sara Rodríguez i Josep Maria Ballesteros (Pemi)

13:00 – 13:15

Docents per l’habitatge – Docents 080: Personal educatiu pel dret a l’habitatge digne. A càrrec de Marta Cobo

13:15 – 13:30

Fronteres Invisibles – Educació per la transformació. A càrrec de Guillem Castelló

13:30 – 13:45

Grup de Coeducació i Pedagogies Feministes de Ca la Dona – Trajectòria de coeducació i pedagogies feministes des dels seus inicis fins ara i reptes actuals a les aules. A càrrec de Rosa Maria Aznar

13:45 – 14:15

Conversatori de socialització d’altres experiències i reflexions col·lectives

14:00 -15:30

PAUSA DINAR

TAULA D’EXPERIÈNCIES EDUCATIVES TRANSFORMADORES II

Eines per a desplegar polítiques de centre des d’una mirada feminista i antirracista des de l’enfocament de Justícia Global

Modera: Mamadou Yero Seydi

de 15:30 a 17:00 h

15:30 – 15:45

Entrepobles – Sembrant futurs: educació transformadora ecofeminista amb sabers i experiències des del sud global. A càrrec de Lídia Fernández Collado

15:45 – 16:00

Plataforma per a l’Educació Sexual Feminista – Xarxa de docents i personal educatiu per la defensa d’una educació sexual i afectiva integral, feminista i basada en els drets humans. A càrrec de Katy Pallàs

16:00 – 16:15

Associació de drets sexuals i reproductius – Contrarrestant l’ofensiva fonamentalista als Drets Sexuals i Reproductius. A càrrec de Mar Baños

16:15 – 16:30

Proyecto Yawar – La educació menstrual a les escoles Bolivianes. A càrrec de Mari Soriano

16:30 – 16:45

El Rebozo Cuidado de la Vida y los Territorios – Tejiendo identidades: artivismo para la construcción comunitaria de paz y la defensa de los territorios en Guatemala y México. A càrrec de Ana Elena Barrios

16:45 – 17:15

Conversatori de socialització d’altres experiències i reflexions col·lectives

TANCAMENT JORNADA

9:15 – 10:00

INSCRIPCIONS

10:00 – 11:00

Presentació de la Recerca Benestar i malestar a l’escola: Una exploració interseccional de les experiències de l’alumnat de secundària a Catalunya
a càrrec del Grup de Recerca Educació i Gènere de la UAB

11:00 -11:30

PAUSA CAFÈ

TALLERS VIVENCIALS 

Abordem les experiències de malestar i benestar dins les aules per a repensar els centres educatius com a espais equitatius, inclusius i emancipadors

de 11:30 a 13:00 h

Dirigit a alumnat i professorat de centres educatius

Vols participar amb el teu centre educatius? Demana informació a: emilio.romero@intered.org

11:30 – 13:00

Taller entre joves per abordar experiències, relats i sentits vinculades a experiències de malestar i benestar dins dels centres educatius.

Dinamitzat per: Circula Cultura

11:30 – 13:00

Taller per a professorat. Diàleg per a estrènyer lligams i plantejar reptes a les aules.

Dinamitzat per: Obliqües

11:30 – 13:00

Diàlegs intergeneracionals entre joves i professorat per intercanviar experiències entorn de les necessitats que emergeixen al centres educatius, en relació experiències de benestar i malestar.

Dinamitzat per: Obliqües

13:00 – 13:15

TRANSICIÓ

13:15 – 14:00

Parlaments conjunt: Full de ruta

TRACA ARTÍSTICA FINAL

de 14:00 a 14:30 h

Ponents

Ainhoa Nadia Douhaibi Arrazola

Es dedica a la recerca independent de la relació estructural entre racisme, criminalització, Estat i capitalisme a través de l’anàlisi de diferents dispositius de racisme institucional.

Teo Pardo

Activista trans i feminista, profe de biologia de secundària a la pública i expert en educació sexual.

Aina Tarabini

És professora titular de Sociologia a la Universitat Autònoma de Barcelona i sots-directora del centre de recerca GEPS-UAB. La seva recerca es centra en l’estudi dels processos de (re)producció i transformació de les desigualtats socials a la vida quotidiana dels sistemes i els centres educatius. La seva recerca es desplega des d’una mirada de justícia social que atribueix un paper central a les relacions afectives i de cura.

Dinamitzadores

Grup d’Educació i Gènere (UAB)

Projecte d’investigació-acció que treballa conjuntament amb professorat i alumnat per erradicar l’assumpció acrítica del patriarcat i introduir la perspectiva de gènere a tota la comunitat educativa de la Facultat de Ciències de l’Educació. En aquest espai, representat per Berta Llos i Alejandro Caravaca.

Itsasne Gaubeca Vidorreta

És sociòloga, especialitzada en educació, gènere i sexualitat. En 2012 funda l’associació GOGARA, on treballa per l’educació transformadora, la prevenció de les violències i el desenvolupament del benestar sexual amb una perspectiva feminista interseccional i a partir de metodologies participatives.

Obliqües

Consultores feministes especialitzades en feminismes interseccionals, Enfocament de Gènere i Basat en Drets Humans, justícia global i transicions organitzatives feministes.

Mamadou Yero Seydi

És un militant panafricanista i comunista nascut a Dakar, Senegal. Va estudiar Ciències polítiques a la Universitat Complutense de Madrid, on es va involucrar a la lluita antiracista i anticolonial.

Traca artística

Adriana Bertran

És poeta escènica i una de les referents del poetry slam internacional. Els seus poemes, de forta càrrega ecofeminista, han estat traduïts a l’anglès, francès, italià, grec i estoni; així com impresos en Braille.

Hem rebut la teva inscripció!

Rebràs un correu de recordatori uns dies abans de l’inici de l’activitat.